Завръща ли се рисът по българските земи?

Скъпи приятели, казвам се Владимир Дончев и съм видео оператор и продуцент на няколко телевизионни сериала за лов, които сигурно сте гледали по единствения до сега ловен канал в България. Това скоро ще се промени с пускането на нашият нов сателитен канал „Сафари Сийзън“. Там ще можете да видите своите любими герои и нови епизоди от сериалите Прасета и Ловци, Перфектното попадение, Сезон за Сафари и много нови предавания, като „Дивата България“ например. Наскоро /преди 4 години/ започнахме работа по проект за няколко телевизионни епизода от поредицата „Дивата България“ по заявка на една от големите американски телевизии. Докато прекарвахме дълги часове в гората с големите си обективи и 4К камери имахме възможност да заснемем уникални кадри от почти всички съществуващи ендемични животни и птици, разпространени у нас. Успяхме да заснемем дори и някои, които до скоро се смятаха за изчезнали. Не исках да споменавам своето откритие преди премиерата на филма, поради много причини, за които и сами ще се досетите. Но тайната вече не е тайна, след като наскоро ловци-колеги споменаха и дори показаха в социалните мрежи снимка на рис заснет у нас по време на лов. Мисля, че е време да разкажа историята на този хищник, с когото нашите прадеди са съжителствали преди хиляди години и днес той отново се връща по нашите земи. Това животно все още е изключително рядко у нас и ще бъде жалко поради незнание някой да го застреля.
Балканският рис е ендемичен за България и съседите ни на Балканския полуостров. Той е  хищник. Подвид е на евро азиатския рис от голямото семейство на котките. Рисът е трети по големина хищник в Европа и същевременно най-едрата котка на континента. „Пискюлите“ на върха на ушите му, късата опашка и мускулесто тяло, поставено на сравнително дълги и дебели крака, му придават застрашителен външен вид. Това  е снаряжението му, даващо му предимство за успешен лов и оцеляване при суровите зимни условия тук. Рисът е животно, обожествявано от много народи. Древните траки например се възхищавали на острото зрение на голямата котка. „Островид“ е името, с което някои славянски народи го описват. Потайността и ловкостта на риса са  качества, които всявали страхопочитание и уважение у древните народи населявали Балканския полуостров. Ще научите повече за отколешните вярвания за Риса и ритуалите, с които Траки и Прабългари го почитали в епизодите на Дивата България.
Рисът има силно тяло и високи здрави крака. Целият е покрит с гъста козина, която расте дори между пръстите на лапите му. Там рисът има специални ципи, които му помагат да върви по мекия сняг, без да потъва в него. Същото приспособление му помага да не оставя следи дори в меката почва.  През зимата от долната страна на лапите на риса порастват дълги косми, които допълнително облекчават преминаването му през пухкавия сняг. Интересен факт е, че когато се движат по снега, рисовете вървят по специфичен начин. Задните им лапи стъпват точно в отпечатъците, които са оставили в снега предните две лапи и така потайната котка остава незабележима в ловния си ареал. Когато напада жертвата си, рисът може да скача на големи разстояния – във възможностите му е скок до 4 метра. Хищната котка се движи предимно по земята, но с лекота се катери и по дърветата, където любимата му плячка са глухарите. Не е случайно, че завръщането на риса по нашите гори съвпада с повишаването на популацията на глухарите. Единствено масовата сеч в старите гори може да спре този процес, но надяваме се, когато правителствените чиновници видят филма да се осъзнаят и да спрат безразборната сеч. През зимните месеци тази котка за разлика от своите събратя, живеещи по на юг се преоблича в нова премяна. Козината на риса е гъста, пухкава и много дълга. Космите на риса достигат до 6 сантиметра дължина. Зимната козина е по-гъста и варира от сива до светло-сиво-кафява. С този цвят и окраска откриването на котката в гората през зимата е почти невъзможно. По корема, шията и брадичката козината е бяла през цялата година.  В някои части на Европа, както е и в България, рисът е изчезнал в резултат на избиването му от хората или се среща рядко и е с нестабилна популация. Района на Карпатите на нашата северна съседка Румъния е мястото с най-голяма численост на риса. В последните години тя се доближава дори до тази на Финландия. Рисовете са нощни животни и много рядко ловуват през деня. Обикновено в светлата част на денонощието те спят в най-гъстата част на гората или в малки пещери и големи хралупи. Възрастните рисове живеят сами. Рисът е териториален и не е свикнал да извършва големи миграции. Единствено липсата на дивеч в даден район би го принудило да се премести, затова повишаването на дивечовите запаси в някои наши планински райони привлича хищника от Румъния, където е пренаселено.
Ловната площ на риса варира в рамките на 20 (в Карпатите) и до 2500 km (в Скандинавия) и зависи от наличието на плячка. В повечето случаи рисът живее поединично но се събира на двойки в периода на размножаване. Когато напада своята плячка независимо дали е домашно или диво животно или птица, той дебне като котка. За да избегне всички възможни опасности, обикновено се връща по пътя, по който е минал по-рано, минавайки по предишните си следи. Това много улеснява ловците, когато го преследват, особено зимно време за тях е по-лесно да го отстрелят. Затова и няма да дадем информация за местоположението на забелязаните котки. Зрението е превъзходно и му позволява да вижда жертвата си от разстояние повече от километър. Така тази котка се явява и единствения хищник способен да улови дива коза. Според средновековните вярвания на погледа на риса се приписва способността да “вижда през стени”. Именно тази вяра, свързана със силното зрение на риса, допринася и за името на съзвездието Рис, открито от Ян Хевелий, според когото звездите в тази част на небето са толкова малки, че единствено зрението на рис може да ги забележи. Рисът, европейския бизон, алпийския козирог са все видове, които отдавна би трябвало да са изчезнали от нашите земи, но благодарение на ловците и трофейния лов те все още са тук и популацията им ще продължава да расте единствено, ако ловната общност съществува. По нашите гори рисовете са завръщат, но дали ние ловците ще успеем да ги опазим от хищните триони на най-големият им враг ?
Автор на текста : Владимир Дончев
Автор на снимките : Владимир Дончев
Прасета и ловци

Онлайн видеотека

Лов и риболов денонощно

Нашият подарък за вас от вчера, днес и утре. Гледайте без абонамент.

Сезон за сафари – Надпреварата за монарха продължава

В епизод 56 ще проследим лова на шестима кандидата за честта да станат притежатели на новият световен рекорд на Кри Кри козирог в Гърция. Сред ловците ще видим един български ловец, двама телевизионни водещи от САЩ, двама ловеца от Канада и човека от рекламите с дивите коне на Малборо. Колко

Прочети още

Сезон за сафари – Ловът в Европа

В тези пилотни епизоди на Сафари Сийзън ще обиколим цялото земно кълбо и някои от най-интересните ловни дестинации. Ще започнем нашето пътуване в този епизод посветен на ловните дестинации в Европа от България и последователно ще преминем през Гърция, Македония, Франция, Испания, Шотландия, Унгария, Австрия, Румъния и Италия. Пригответе се

Прочети още

Часът на сръндака – Невероятния трофей

Вечерния лов ще донесе на нашите приятели един от най-невероятните трофейни сръндаци, които можете да си представите. Не пропускайте този уникален лов на сръндак с Иван и доктора.

Прочети още