За черни мечки в Албърта

Здравейте приятели. Пиша ви тези редове от необятния север на Канада. От 3 дни съм в щата Албърта и заедно с моя добър приятел Тарън ще ловуваме на елк, лос и всички видове североамерикански елени. Ще се включим и в лов на гъски след като добием едрия дивеч. Тарън е запален ловец с лък и също така ентусисаст на тема лов с копие. Тук съм за да заснема няколко епизода за нашето ново телевизионно шоу “Safari season”. Искам набързо да ви разкажа за тези пръви няколко дни, които прекарваме с него в лов на черни мечки в очакване да се открие официалния ловен сезон за лов с лък.
Ловът на черни мечки на територията на фермерската обработваема земя в щата Аберта е не само разрешен целогодишно но е и поощряван от собствениците на земята и властите.  Затова не се шокирайте, когато ви чажа, че за тези два дни и половина, през които ловуваме досега имаме свалени 4 черни мечки и с всеки следващ ден се появяват все повече и повече мечки и предполагам, че до край на престоя ми тук бройката ще продължи да расте. Ловът им е доста лесен и не изисква никака специална екипировка. 
Това не се отнася до ловните умения обаче. За да ловуваш с лък и стрели тези братовчеди на мечката гризли трябва да ги доближиш на 20-30 метра, нещо което не всеки ловец би дръзнал да опита.  Моят приятел има свалени поне сто мечки в ловната си кариера. Черните мечки тук са толкова много, че според него можеш да видиш по няколко десетки в едно поле. Големите животни се привличат от възможността да се хранят обилно и наготово от натежалите златни класове на узрялата пшеница и ръж. В това няма нищо лошо и нередно, същото правят и стадата елкове и другите елени, но черните мечки нанасят огромни щети на фермерите като изпотъпкват огромни масиви от вече узрелите зърнени култури.
Ловът им е доста атрактивен и динамичен. Ще ви разкажа подробно само за единият от успешните ни ловни излети досега. Като цяло процедурата е една и съща. Всеки следобяд около 6 часа излизаме в полетата обградени от гъсти горски масиви. Житните растения в момента са с височина покриваща изправен човек до гърдите, така че черните мечки са абсолютно скрити в гъстата зелена и жълта расителност. Ние започваме да обикаляме внимателно по края на нивите и в един момент виждаме черната козина на изправящата се в полето мечка. Тези животни за разлика хищната гризли не се славят с добро зрение, така че когато видим изправената на задните си лапи мечка в ширналата се като море пшеница застиваме за момент и изчакваме мечката отново да започне да се храни. Докато животното мляска и хрупа зърнената си зъкуска ние се прокрадваме към мечката.
Доближавайки се все по близо и по-близо звукът от хрупащите силни челюсти на черната мечка става дсота силен и при всяко спиране на този звук сме наясно, че мечката ще се изправи за да се огледа. Когато дистанцията до издебваното животно стане достатъчна за точен и сигурен изстрел, Таран изпращаше безпогрешно стрелата в черната козина. До тук всички издебвания на повалените 4 мечки си приличаха. Но ще ви разкажа за това, какво се случи когато Таран не уцели смъртоносно сърцето на една от мечките. Екземпляра за, който става дума беше доста голяма черна мечка с тегло около 120 килограма. След като я издебнахме и Таран стреля, животното подскочи като ужилено и бързо локализира противника си.
Бяхме на не повече от 15-20 метра и заплашителния рев на мечката ни накара да настръхнем. За щастие тези животни нападат в много редки случаи и то предимно ако са ранени от огнестрелно оръжие или имат малки с тях. В случая бяхме късметлии и мечката не ни нападна ами се затича и с наколко скока се намери в гъстата гора. Брезовите дървета високи по 20 метра и се сториха добра идея за бягство и пред смаяните ни погледи напръв  поглед непохватното животно изкачи високото дърво буквално за 3 секунди.
Таран този път не пропусна сърцето и. Тежкото животно се строполи с гръмовен трясък от високото дърво право в краката на ловеца потрошавайки по време на падането си клони дебели колкото човешна ръка. Този финал беше доста атрактивен и вълнуващ и ви предлагам сами да се убедите в истиността на разказа ми ,когато този епизод от предаването ” Сезон за сафари” бъде излъчен по хоби тв. Това е засега от мен, пожелавам ви наслука и дано успеем с предстоящия ни голям лов на лос и елк, който започва утре.
Лосове в Албърта
Ако е писано ще ви разкажа и за него в следващия брой. Сърдечни поздрави на всички от Канада!
Автор на текста : Владимир Дончев
Автор на снимките : Владимир Дончев
Ловец – Тарън Сорока и неговото семейство
Прасета и ловци

Онлайн видеотека

Лов и риболов денонощно

Нашият подарък за вас от вчера, днес и утре. Гледайте без абонамент.

Сезон за сафари – Надпреварата за монарха продължава

В епизод 56 ще проследим лова на шестима кандидата за честта да станат притежатели на новият световен рекорд на Кри Кри козирог в Гърция. Сред ловците ще видим един български ловец, двама телевизионни водещи от САЩ, двама ловеца от Канада и човека от рекламите с дивите коне на Малборо. Колко

Прочети още

Сезон за сафари – Ловът в Европа

В тези пилотни епизоди на Сафари Сийзън ще обиколим цялото земно кълбо и някои от най-интересните ловни дестинации. Ще започнем нашето пътуване в този епизод посветен на ловните дестинации в Европа от България и последователно ще преминем през Гърция, Македония, Франция, Испания, Шотландия, Унгария, Австрия, Румъния и Италия. Пригответе се

Прочети още

Часът на сръндака – Невероятния трофей

Вечерния лов ще донесе на нашите приятели един от най-невероятните трофейни сръндаци, които можете да си представите. Не пропускайте този уникален лов на сръндак с Иван и доктора.

Прочети още