Уникалният сръндак

Прилагайки науката в практиката и следвайки принципите на подборния отстрел, а именно отстрел на животни с лоши трофейни заложби преди брачния период. В началото на Май ловът на сръндак беше открит с отстрела на животно, което беше с възможно най-лошите трофейни заложби изразени с липсата на единия рог. Противоположно на откриването, ловния сезон беше закрит през края на Октомври отстрелвайки екземпляр с уникален трофей и на пределна възраст, с какъвто трофей много от ловците биха искали да се сдобият, но малцина имат тази възможност. Уникалността на трофея се изразява в наличието на три отделни рога, което се среща твърде рядко. Или иначе казано сезонът беше открит с отстрела на еднорог и закрит с трирог – отличен с бронзов медал. За мнозина от ловците има значение не само трофея на животното, а и начина на ловуване чрез който са се сдобили с този трофей.
Животното, с което закрихме сезонът ще носи скъпи и емоционални спомени на ловеца и ловния водач не само заради уникалността си като трофей, но и заради емоционалния и не толкова лесен лов. Когато се обадих на ловеца да го поканя на лов конкретно за това животно, месеци наред преди това го наблюдавах и поради тази причина смятах, че отстрелът му няма да ни затрудни, но тъкмо обратното. Животното посещаваше пшеничено стърнище, на което няма чакало и се налагаше ловът да бъде проведен на ход чрез издебване. Предварителните наблюдения до някъде олесняваха нещата, но не съвем тъй като на това място излизаха около десеттина животни и въпреки специфичния трофей, животното беше трудно да се различи от останалите поради наличието на гъстата и почти непрогледна мъгла. Първата сутрин отивайки на мястото успяхме да индентифицираме само силуети на сърнешки животни, които не се виждаха ясно поради гъстата мъгла, а освен това че трудно може да се отличи животното за отстрел и точния и прецизен истрел става невъзможен. Опитахме да се приближим до животните, но опитът ни беше неуспешен тъй като те ни усетиха и се прибраха в гората.
След обед на същия ден отново отидохме до стърнището, където набелязяаното животно пресече нивата само за секунди и нямаше как да се стреля. Въпреки двата неуспешни опита не се отказахме и на следващата сутрин направихме трети опит. Избрахме възможно най-добрия подход към мястото и малко преди да се покажем на нивата, въпреки че отново имаше гъста мъгла  видяхме, че точно нашето животно е там с една сърна отделени на единия край. Успяхме в известна степен да скъсим дистанцията и да се доближим до максимално истрелно растояние от животното. Макар и не лесно насочих ловеца и му обясних кое е животното по което трябва да стреля. Ловеца след като се убеди, че е разбрал кое е животното внимателно се прицели и произведе точен изстрел, чрез който се сдоби с уникалния трофей.
Автор на текста : инж. Иван Иванов
Автор на снимките : инж. Иван Иванов
Ловец – д-р Ахмед Донбал
Прасета и ловци

Онлайн видеотека

Лов и риболов денонощно

Нашият подарък за вас от вчера, днес и утре. Гледайте без абонамент.

Сезон за сафари – Надпреварата за монарха продължава

В епизод 56 ще проследим лова на шестима кандидата за честта да станат притежатели на новият световен рекорд на Кри Кри козирог в Гърция. Сред ловците ще видим един български ловец, двама телевизионни водещи от САЩ, двама ловеца от Канада и човека от рекламите с дивите коне на Малборо. Колко

Прочети още

Сезон за сафари – Ловът в Европа

В тези пилотни епизоди на Сафари Сийзън ще обиколим цялото земно кълбо и някои от най-интересните ловни дестинации. Ще започнем нашето пътуване в този епизод посветен на ловните дестинации в Европа от България и последователно ще преминем през Гърция, Македония, Франция, Испания, Шотландия, Унгария, Австрия, Румъния и Италия. Пригответе се

Прочети още

Часът на сръндака – Невероятния трофей

Вечерния лов ще донесе на нашите приятели един от най-невероятните трофейни сръндаци, които можете да си представите. Не пропускайте този уникален лов на сръндак с Иван и доктора.

Прочети още